Tariefklasse en risico-opslag

Uw hypotheek is ingedeeld in een bepaalde tariefklasse. Hoe hoger de tariefklasse, hoe meer rente u betaalt. Bij het afsluiten van uw hypotheek bepalen we de tariefklasse op dat moment. Dat doen we op basis van de verhouding tussen uw schuld en de waarde van uw woning. De verhouding tussen een hypotheek van € 250.000 en een woning van € 300.000 bijvoorbeeld is 83,33%. Als u deze hypotheek nu sluit, valt de hypotheek in de tariefklasse ‘tot en met 90%’. De rente voor deze tariefklasse is hoger dan de rente voor hypotheken in de laagste tariefklasse tot en met 60%. Het verschil is de risico-opslag.

Wij verlagen automatisch de tariefklasse na aflossen. U hoeft niets te doen 

Lost u voldoende af op uw hypotheek? Dan daalt uw risico-opslag vanzelf. U hoeft daar niets voor te doen. Wij houden het voor u in de gaten. Elke keer als u door aflossen in een lagere tariefklasse valt, verlagen wij uw rentepercentage. Op het moment dat dit voor u geldt, krijgt u van ons bericht.

Geen risico-opslag bij NHG of de laagste tariefklasse tot en met 60% 

Een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) heeft geen risico-opslag. Zit uw hypotheek al in onze laagste tariefklasse tot 60% van de marktwaarde? Ook dan betaalt u geen risico-opslag.

Wilt u sneller naar een lagere tariefklasse? 

Er zijn twee manieren om de tariefklasse van uw hypotheek aan te passen en de risico-opslag te verlagen: 

 1. Door extra af te lossen
  Lees hier meer over extra aflossen op uw hypotheek. 
 2. Door aan te tonen dat uw woningwaarde is gestegen
  Bij een hogere woningwaarde kan uw risico-opslag soms ook omlaag. Bekijk eerst in uw persoonlijke omgeving welke woningwaarde bij ons bekend is. Hieronder leest u het stappenplan aanpassen woningwaarde.
  Is uw woningwaarde lager geworden? Dan hoeft u dat niet aan ons door te geven.  

Weten wat uw huidige tariefklasse is?

In uw persoonlijke omgeving vindt u de bij ons bekende woningwaarde. Ook ziet u per leningdeel de rente. U kunt in ons archief van rentelijsten eenvoudig de rentelijst vinden die voor u van toepassing is. Wilt u vooraf weten of uw hypotheek in een lagere tariefklasse valt? Bereken het gemakkelijk zelf met de volgende formule: 100 x restschuld: (nieuwe) woningwaarde = nieuwe verhouding tussen uw lening en de woningwaarde.

Weet u niet precies welke rentelijst of risico-opslag van toepassing is voor uw hypotheek? Of wilt u vrijblijvend een berekening ontvangen van de risico-verlaging? Vraag dit aan via ons contact formulier.

Woningwaarde aanpassen, ook als de tariefklasse niet daalt

Is uw woningwaarde net niet genoeg gestegen om voor een lagere risicoklasse in aanmerking te komen? Dan kunt u de woningwaarde toch wijzigen. Als u op een later moment door aflossing wel in de lagere tariefklasse terecht komt, passen wij de risico-opslag automatisch voor uw aan.

Stappenplan: aanpassen woningwaarde

Is uw huis genoeg in waarde gestegen voor een verlaging van de risico-opslag?  Vraag ons dan om de woningwaarde aan te passen. Dat doet u via uw persoonlijke omgeving:

Begint uw hypotheeknummer met een letter A? Heeft uw hypotheeknummer geen letter?

Bijvoorbeeld A123456? U past uw woningwaarde aan in Mijn Attens. Bekijk het stappenplan op deze pagina. 

Bijvoorbeeld 123456? U past uw woningwaarde aan in Mijn Leninginzicht. Bekijk het stappenplan  aanpassen woningwaarde in Mijn Leninginzicht.

 • 1. Log in op Mijn Attens

  Log in op Mijn Attens. Kies in het menu ‘U regelt het zelf online’ voor ‘Woningwaarde aanpassen’. 
 • 2. Upload een bewijs van de nieuwe woningwaarde 

  • U bewijst de huidige woningwaarde met een gevalideerd taxatierapport. Houd er rekening mee dat een taxatierapport geld kost.
  • Is uw hypotheek lager dan 80% van de nieuwe woningwaarde? Dan mag u ook de meest recente WOZ-beschikking toesturen. Deze is gratis.
  • Is uw hypotheek niet hoger dan 90% van de aankoopwaarde? Dan is de Attens Calcasa desktoptaxatie toegestaan: app.desktoptaxatie.nl/taxatie/attens.

 • 3. U krijgt van ons een e-mail als wij uw woningwaarde hebben aangepast

  Bij het aanpassen van uw woningwaarde gaan wij uit van de datum dat het taxatierapport of de WOZ-beschikking door ons is ontvangen. 

  Uw nieuwe woningwaarde staat dan ook in Mijn Attens. Op de eerste dag van de volgende maand is ook de aangepaste rente zichtbaar in Mijn Attens