Lost u (extra) af op uw hypotheek en komt u daarmee in een lagere tariefklasse terecht? Dan krijgt u automatisch een lagere rente. Daar hoeft u niets voor te doen. Een lagere tariefklasse betekent een lagere rente. Uw maandlasten gaan omlaag.

Hoe zit dat met looptijdrente en de automatische rentedaling?

De looptijdrente is de gemiddelde rente die u betaalt tijdens de hele looptijd van uw hypotheek. De looptijdrente is anders dan de rente die u kiest aan het begin van uw hypotheek. Uw rente kan soms hoger zijn dan de rente die u tijdens de hele looptijd betaalt. Dit komt door, onder andere, automatische rentedaling.

In het kort: door de automatische rentedaling tijdens de looptijd van uw hypotheek, zijn de maandlasten lager. Hierdoor is de rente die u gemiddeld betaalt over de hele looptijd lager dan de rente die u kiest aan het begin van uw hypotheek. Looptijdrente laat u dus zien wat u daadwerkelijk de hele looptijd betaalt.

Voorbeeld Looptijdrente

Meneer Smit heeft in 2018 een annuïteitenhypotheek voor 30 jaar afgesloten, zonder NHG, van € 325.000. De rente (2,81%) staat vast voor 20 jaar. De marktwaarde van zijn woning is ook € 325.000. Zijn hypotheek valt dus in de tariefklasse van meer dan 90% marktwaarde.

Omdat meneer Smit aflost, past Attens automatisch de tariefklasse aan zodra hij in de lagere klasse komt. Hierdoor daalt de eerste keer in 2023 zijn bruto maandlast met € 23,96. Daarna nog een keer in 2027 en in 2033. In totaal bespaart meneer Smit € 9.733,95 door de automatische rentedaling. In dit voorbeeld is de looptijdrente 2,62%.

Bereken zelf uw looptijdrente

Bereken uw looptijdrente en kijk wat automatische rentedaling voor u betekent. Ga snel naar looptijdrente.nl