Extra aflossen met eigen geld regelt u gemakkelijk zelf

U kunt zonder kosten aflossen met eigen geld. Geen geleend geld, maar bijvoorbeeld spaargeld of een ontvangen schenking. Door extra af te lossen, wordt uw lening lager en daardoor betaalt u minder rente. Als u aflost met uw eigen geld regelt u dat direct zelf. Weet u niet zeker of u zonder kosten kunt aflossen? Bekijk het stappenplan.

Vraag uw adviseur om hulp

Extra aflossen kan fiscale en andere financiële gevolgen hebben. We willen graag dat u hiervan op de hoogte bent. Uw adviseur kan u hierbij helpen. Hij weet ook hoeveel u elk jaar zonder vergoeding mag aflossen.  Vind hier uw adviseur.

Stappenplan extra aflossen

Weet u niet zeker of u zonder kosten kunt aflossen? Of wilt u weten hoe extra aflossen werkt? Bekijk ons stappenplan.
 • 1. Bepaal of u zonder kosten kunt aflossen

  In deze situaties betaalt u geen kosten voor het aflossen:

  • Als u aflost met uw eigen geld (geen geleend geld maar bijvoorbeeld spaargeld of een ontvangen schenking).
  • Lost u af met geleend geld? Dan is per kalenderjaar tot 10% van de oorspronkelijke hoofdsom van het leningdeel vergoedingsvrij. Weet u de oorspronkelijke hoofdsom niet meer? U vindt het in Mijn Leninginzicht of de hypotheekofferte.
  • Als u aflost aan het eind van een rentevastperiode.
  • Als de actuele rente voor dezelfde hypotheekvorm en rentevastperiode gelijk of hoger is dan uw hypotheekrente.
  • Bij een aflossing binnen 1 jaar na het overlijden van uw partner.
  • Als u uw overbruggingslening aflost. 
  • Als de hypotheek hoger is dan de actuele marktwaarde. U mag dat verschil zonder kosten aflossen.

  Is een van deze situaties van toepassing? Ga direct door naar stap 2.

  In de volgende situaties betaalt u geen kosten, maar regelt u uw aflossing niet zelf:

  • Als u uw huis verkoopt. Uw aflossing wordt door uw notaris geregeld.
  • Als u aflost met het geld van een aan uw hypotheek gekoppelde spaarverzekering. Let op: dit geldt niet voor andere verzekeringen, zoals beleggen. Neem hiervoor contact met ons op.

  Is geen van bovenstaande situaties van toepassing? 

  Mogelijk betaalt u een vergoeding voor het aflossen. De vergoeding is afhankelijk van de huidige renteafspraken die we met u hebben en de actuele rentestand. Ons renteverlies is het uitgangspunt voor de berekening van de vergoeding. Dat is het verschil tussen:

  • uw huidige rente
  • de huidige rente voor dezelfde soort lening met een rentevastperiode die gelijk is aan de resterende duur van uw huidige rentevastperiode*

  * Bieden we die rentevastperiode niet aan? Dan vergelijken we de rentes van de eerstvolgende kortere en de eerstvolgende langere rentevastperiode die we aanbieden. We kiezen de hoogste van die twee. Dat is voor u het meest gunstig.

  Neem contact met ons op voor het berekenen van de vergoeding.

  Twijfelt u of extra aflossen gunstig is voor u? Vraag uw hypotheekadviseur om advies.

 • 2. Los eenvoudig af met iDEAL in Mijn Leninginzicht

  Ga direct naar de pagina 'Extra aflossen' op Mijn Leninginzicht.

  • U kiest zelf op welk leningdeel u extra aflost. U kiest voor één leningdeel of meerdere leningdelen.
  • U ziet direct hoe uw maandbedrag wijzigt.
  • U betaalt uw aflossing direct met iDEAL. U krijgt een bevestiging als de betaling is gelukt.

  Wilt u meer dan € 50.000 aflossen?
  De standaard betaallimiet van iDEAL is € 50.000. Wilt u een hoger bedrag aflossen? U kunt uw aflossing opsplitsen in bedragen lager dan € 50.000 en in meerdere keren aflossen. U kunt pas opnieuw aflossen als de eerdere aflossing is verwerkt. Dit kan een paar dagen duren.

  Let op: de betaallimiet van uw bank kan lager zijn dan het bedrag dat u wilt betalen. Controleer daarom uw betaallimiet en stel deze indien nodig bij.

 • 3. Wij verwerken uw aflossing binnen 5 werkdagen

  U krijgt een bevestiging per e-mail of per post. Dit is afhankelijk van de communicatievoorkeur die u heeft aangegeven bij het aanmaken van uw account in Mijn Leninginzicht. Wilt u uw communicatievoorkeur wijzigen? Dit doet u gemakkelijk zelf in Mijn Leninginzicht bij ‘Persoonlijke gegevens’ en vervolgens ‘Communicatievoorkeur’.
 • 4. Wij passen uw tariefklasse automatisch aan

  Als u extra aflost, kijken wij direct of u in een lagere tariefklasse komt. Dit kan een lagere risico-opslag op uw rente betekenen. Hierbij hoort dan ook een andere rente en maandlast. Als wij de tariefklasse aanpassen ziet u de nieuwe tariefklasse direct in de bevestiging van de aflossing. Lees hier meer over uw tariefklasse.

 • 5. U past de voorlopige belastingteruggave zelf aan

  Deze aanpassing heeft invloed op uw belastingteruggave. Uw maandlast wijzigt door de extra aflossing. Denkt u aan het aanpassen van uw (voorlopige) belastingteruggave? Daarmee voorkomt u dat u achteraf een bedrag moet terugbetalen aan de belastingdienst.