Attens Hypotheken biedt hiermee uitkomst als u aan het begin van uw carrière staat en nog niet genoeg verdient om de hypotheek voor de gewenste woning te krijgen. U kunt meer lenen als uw ouders meetekenen. Zij worden in deze situatie geen eigenaar van uw nieuwe huis.

Wanneer mogen ouders meetekenen?

Uw ouders worden hoofdelijk aansprakelijk voor de lening. Deze regeling stelt wel voorwaarden aan het inkomen en draagkracht van uw ouder(s). Zij moeten het deel kunnen betalen dat u (het kind) tekortkomt met uw huidige inkomen. Dat is maximaal 30% van de annuïtaire lening. Daarnaast moeten uw ouders natuurlijk ook hun eigen lasten kunnen dragen.

U moet zelf aannemelijk kunnen maken dat u binnen 5 jaar de lasten van de gehele lening zelf kunt dragen. Uw adviseur kan u hierbij helpen.

Onderaan deze pagina vindt u belangrijke informatie gericht aan uw ouder(s). Wilt u deze informatie aan hen laten lezen, voordat zij meetekenen?

Zonder NHG

Maakt u gebruik van deze mogelijkheid, dan is het aanvragen van een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) helaas niet mogelijk.

Aan de ouder(s): U tekent mee? Maar wat betekent dit voor u?

Als ouders meetekenen heeft dit gevolgen voor de bestedingsruimte van ouders. Het is dan misschien niet (meer) mogelijk om een hypotheek af te sluiten voor bijvoorbeeld een verbouwing. Ook bent u aansprakelijk als u kind niet betaalt. Lees meer over de gevolgen van het meetekenen op onze informatiekaart.
  • Wat gebeurt er als mijn kind de hypotheek niet betaalt?

    Als uw kind de hypotheek niet betaalt, kunnen de gevolgen voor u groot zijn. Bij een betalingsachterstand van 3 maanden of meer worden zowel u, als uw kind geregistreerd bij het BKR.

  • Ben ik als ouder(s) aansprakelijk voor de gehele hypotheek of alleen voor het deel wat mijn kind extra kan lenen doordat ik meeteken?

    De gehele hypotheek staat zowel op naam van de ouders als op naam van het kind. Ouder(s) zijn dus aansprakelijk voor de gehele hypotheek. En niet alleen voor het deel dat het kind extra kan lenen, doordat ouder(s) meetekenen.

  • Wat zijn de gevolgen als ik mijn eigen hypotheek wil verhogen?

    De mogelijkheid om uw eigen hypotheek te verhogen voor bijvoorbeeld een verbouwing, of verduurzaming hangt af van uw besteedbaar inkomen. Als u meetekent is er minder ruimte voor een verhoging van uw eigen hypotheek. Dit komt omdat in de berekening de gehele hypotheek van uw kind meetelt.

  • Wat zijn de gevolgen als ik wil verhuizen?

    Als uw kind de hypotheeklasten nog niet alleen kan dragen en u wilt verhuizen, dan kan dit betekenen dat u niet voldoende hypotheek kan krijgen voor uw nieuwe woning. Wij moeten namelijk de hypotheeklasten, waarvoor u samen met uw kind verantwoordelijk bent, ook meenemen in de berekening van uw totale financiële lasten. Hierdoor kunt u minder lenen.

  • Ben ik nu ook (deels) eigenaar van de woning?

    Nee, u bent geen eigenaar van de woning. Ook niet voor het deel van de hypotheek dat uw kind extra kan lenen omdat u bijtekent.

  • Wanneer kan de hypotheek geheel op naam van mijn kind staan?

    Dit kan als uw kind de gehele hypotheek op basis van de wettelijke leennormen zelf kan dragen. Om de hypotheek over te zetten op alleen de naam van het kind moet er opnieuw een inkomenstoets gedaan worden. Een adviseur kan u hierbij helpen. Ook moet u naar de notaris voor ontslag uit de hoofdelijke aansprakelijkheid.
  • Wat gebeurt er als uw kind overlijdt?

    Bij het overlijden van uw kind verandert er niets aan uw aansprakelijkheid voor de lening. De woning is onderdeel van de nalatenschap van uw kind en u blijft geheel aansprakelijk voor de lening.
  • Wat gebeurt er als (één van) u overlijdt?

    De aansprakelijkheid van de lening gaat over naar uw erfgenamen. Overleg eventueel met een notaris welke gevolgen dit heeft voor uw kind(eren) en/of erfgenamen.