Hypotheekrecht

Bij een notaris ondertekent u een hypotheekakte: een document waarin staat dat u geld leent van de hypotheekverstrekker, met het huis als onderpand. Dit wordt het vestigen van het hypotheekrecht genoemd.

Looptijd hypotheek

Uw lening moet worden terugbetaald binnen een afgesproken periode. Gangbaar is een looptijd van 20 of 30 jaar. Dat betekent niet dat u al die tijd in dezelfde woning moet blijven wonen, want uw hypotheek kan eventueel mee verhuizen.

Maximaal hypotheekbedrag

Uw onafhankelijke hypotheekadviseur berekent welk bedrag u maximaal kunt lenen. Dat gebeurt onder andere op grond van de hoogte van uw inkomen en eventueel dat van uw partner. Dat maximale bedrag hoeft u niet daadwerkelijk te lenen. Misschien kiest u liever voor een lager hypotheekbedrag, zodat u elke maand meer overhoudt voor vakanties en hobby's.

Er is nog een andere reden om niet maximaal te lenen. Tijdens de looptijd kan er veel veranderen in uw persoonlijke situatie, bijvoorbeeld door de geboorte van kinderen, door werkloosheid of door een echtscheiding. Bij een maximale hypotheek zullen deze omstandigheden er eerder toe leiden dat u de maandlasten niet meer kunt opbrengen. Het kan dus verstandig zijn om bij het afsluiten van uw hypotheek bewust wat minder te lenen dan maximaal mogelijk is.

Vraag uw hypotheekadviseur om advies als u twijfelt over het financiĆ«le risico dat u kunt dragen.