Stappenplan: tussentijdse renteafkoop in Mijn Leninginzicht

U kunt ons al vóór het einde van de rentevastperiode vragen om een aanbod voor een nieuwe rente. U betaalt dan een vergoeding voor de rente die wij hierdoor mislopen. Dat heet renteafkoop.

Het wijzigen van uw rente kan fiscale en andere financiële gevolgen hebben. We willen graag dat u hiervan op de hoogte bent. Uw adviseur kan u hierbij helpen.

Hoe rente afkoop werkt leggen we uit in een stappenplan.

 

 • 1. Voorstel renteafkoop aanvragen

  U vraagt een voorstel voor renteafkoop aan in Mijn Leninginzicht. Zet in de e-mail uw hypotheeknummer. Een voorstel voor renteafkoop is gratis en vrijblijvend.  

  Rentemiddeling is niet mogelijk bij Attens Hypotheken.
   
 • 2. U ontvangt van ons een vrijblijvend voorstel voor renteafkoop

  U krijgt van ons een e-mail met uw voorstel voor renteafkoop. In het voorstel staat uw nieuwe rente, de vergoeding die u betaalt (en de berekening daarvan) en uw maandlasten. Deze nieuwe rente is hetzelfde als de rente voor nieuwe klanten. U vindt hier de actuele rente

  In ons voorstel staat ook welke vergoeding u moet betalen. We berekenen die vergoeding op basis van ons renteverlies. We gebruiken hiervoor de datum waarop u het voorstel voor renteafkoop heeft aangevraagd. De nieuwe rentevastperiode heeft geen invloed op de berekening van de vergoeding.

  U betaalt de vergoeding in één keer. De vergoeding die u betaalt is meestal aftrekbaar voor de inkomstenbelasting.

  In het voorstel staat de instructie hoe u de vergoeding aan ons over kunt maken. Dit kan gemakkelijk via iDEAL in Mijn Leninginzicht. Maak de vergoeding aan ons over en onderteken het voorstel. U kunt het voorstel digitaal ondertekenen in Mijn Leninginzicht met IDIN.

 • 3. Wij verwerken uw renteafkoop

  Wij verwerken de wijziging op de afgesproken datum in het voorstel. U krijgt een bevestiging per e-mail.
 • 4. U past de voorlopige belastingteruggave zelf aan

  Deze aanpassing heeft invloed op uw belastingteruggave. Uw maandlast wijzigt door de aanpassing van uw rente. Denkt u aan het aanpassen van uw (voorlopige) belastingteruggave? Daarmee voorkomt u dat u achteraf een bedrag moet terugbetalen.