Stappenplan: tussentijdse renteafkoop

U kunt ons al vóór het einde van de rentevastperiode vragen om een aanbod voor een nieuwe rente. U betaalt dan een vergoeding voor de rente die wij hierdoor mislopen. Dat heet renteafkoop.

Het wijzigen van uw rente kan fiscale en andere financiële gevolgen hebben. We willen graag dat u hiervan op de hoogte bent. Uw adviseur kan u hierbij helpen. Vind uw adviseur.

Hoe rente afkoop werkt leggen we uit in een stappenplan:

Begint uw hypotheeknummer met een letter A? Heeft uw hypotheeknummer geen letter? 

Bijvoorbeeld A123456? U vraagt renteafkoop aan per e-mail. Bekijk het stappenplan op deze pagina. 

Bijvoorbeeld 123456? U vraagt renteafkoop aan in Mijn Leninginzicht. Bekijk het stappenplan renteafkoop in Mijn Leninginzicht.

 • 1. Voorstel renteafkoop aanvragen

  U vraagt een voorstel voor renteafkoop aan per e-mail via beheer@attens.nl. Zet in de e-mail uw hypotheeknummer. Een voorstel voor renteafkoop is gratis en vrijblijvend. 

  Rentemiddeling is niet mogelijk bij Attens Hypotheken.
   
 • 2. U ontvangt van ons een vrijblijvend voorstel voor renteafkoop

  U krijgt van ons een e-mail met uw voorstel voor renteafkoop. In het voorstel staat uw nieuwe rente, de vergoeding die u betaalt (en de berekening daarvan) en uw maandlasten. Deze nieuwe rente is hetzelfde als de rente voor nieuwe klanten. U vindt hier de actuele rente

  In ons voorstel staat ook welke vergoeding u moet betalen. We berekenen die vergoeding op basis van ons renteverlies. We gebruiken hiervoor de datum waarop u het voorstel voor renteafkoop heeft aangevraagd. De nieuwe rentevastperiode heeft geen invloed op de berekening van de vergoeding.

  U betaalt de vergoeding in één keer. De vergoeding die u betaalt is meestal aftrekbaar voor de inkomstenbelasting.

  In het voorstel staat de instructie hoe u de vergoeding aan ons over kunt maken. Maak de vergoeding aan ons over, onderteken het voorstel en stuur het naar ons terug.
 • 3. Wij verwerken uw renteafkoop

  Wij verwerken de wijziging op de afgesproken datum in het voorstel. U kunt de wijziging terug zien in Mijn Attens.
 • 4. U past de voorlopige belastingteruggave zelf aan

  Deze aanpassing heeft invloed op uw belastingteruggave. Uw maandlast wijzigt door de aanpassing van uw rente. Denkt u aan het aanpassen van uw (voorlopige) belastingteruggave? Daarmee voorkomt u dat u achteraf een bedrag moet terugbetalen.
 • 5. Let op bij een spaarhypotheek

  Bij een spaarhypotheek is een lage rente niet altijd gunstig. Bij een lagere rente betaalt u een hogere premie. Dat is nodig om het doelkapitaal te halen aan het einde van de looptijd. Neem voor meer informatie contact op met uw hypotheekadviseur.